Jälkiruuat

NOLLAN PISTEEN MARJAVAAHTO (Painonvartijat)
RAPARPERI-OMENAHERKKU
VADELMAUNELMA
MUSTAHERUKKAVAAHTO I
MUSTAHERUKKAVAAHTO II
MARJARAHKA
MANSIKKAJÄÄTELÖ
KAHDEN MARJAN HYYTELÖ
VADELMA-VANILJAHYYTELÖ
KOLMEN MARJAN SALAATTI
MAUSTEINEN RAHKAKASTIKE
MARINOIDUT MANSIKAT
MANSIKAT VIINISSÄ
MANSIKKA-SIIDERIKASTIKE
HOVIJÄLKIRUOKA MANSIKOISTA
SUKLAASSA KASTETUT MANSIKAT
MANSIKKAMALJA
VADELMIA, MELONIA JA JUUSTOA
MANSIKKAHYYTELÖ
MARJAJÄÄDYKE
TOSCA-OMENAPAISTOS
UUNIOMENAT
UUNIOMENAT II
OMENAKIISSELI
UUNIJÄÄTELÖ
KAURA-TOSCAOMENAT
VATKATTU MARJAPUURO

TYRNI-JOGURTTIHYYTELÖ

TYRNIVANILJAKASTIKE

RAPARPERIHERKKU
RAPARPERI-HEDELMÄRIISI
RAPARPERIHILLOKEPAISTOS
RAPARPERIHILLOKETTA JA JÄÄTELÖÄ
RAPARPERIHUNTU
RAPARPERIKEIKAUS
RAPARPERIKIISSELI
RAPARPERI-MANSIKKAHYYTELÖ
RAPARPERI-MANSIKKAKIMARA
RAPARPERIPAISTOS
MANSIKKA-MARENKIJÄLKIRUOKA
VADELMAKOHOKKAAT
KOOKOSKUORRUTETUT PUNAHERUKAT
MANSIKKA-TUOREJUUSTOJÄÄDYKE  
MANSIKKAJUOMA  
KESÄN PARAS MANSIKKATORTTU  

 


NOLLAN PISTEEN MARJAVAAHTO
(ohje: Painonvartijat)

(4 annosta)

4 liivatetta
1 dl rasvatonta maitoa
2 dl kivennäisvettä
100 g pakastemansikoita
maun mukaan makeutusainetta

Laita liivatteet pehmenemään hetkeksi kylmään veteen. Kuumenna 0,5 dl vettä ja sulata pehmenneet liivatteet kuumaan veteen. Laita isoon vatkausastiaan maito, kivennäisvesi ja jäähtynyt liivateseos. Vatkaa sähkövatkaimella täydellä teholla n. 5 min. Lisää hieman makeutusainetta ja marjat. Vatkaa vielä hetki. Tarkista maku ja laita pakastimeen 30 minuutiksi.

 

RAPARPERI-OMENAHERKKU


3 dl raparperipaloja
3 dl omenakuutioita
1/2-3/4 dl sokeria

1. Levitä raparperi- ja omenakuutiot laakeahkoon mikronkestävään astiaan.
2. Ripottele päälle sokeri.
3. Kypsennä mikron täydellä teholla kuvun alla 5 minuuttia. Sekoita ja jatka kypsennystä vielä 2-3 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi.
4. Voit kypsentää jälkiruoan myös liedellä kattilassa. Kaada kattilaan 1/2 dl vettä. Lisää joukkoon raparperi- ja omenakuutiot sekä sokeri. Keitä miedolla lämmöllä 6-7 minuuttia.
5. Tarjoa haalean tai kylmän raparperiomenaherkun kanssa vaniljakastiketta.

 

VADELMAUNELMA


2 valkuaista
1 dl tomusokeria
1 dl kuohukermaa
2 tl vanilliinisokeria
4-5 dl vadelmia
Koristeeksi:
Tomusokeria

1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri vähitellen koko ajan vatkaten.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja mausta vanilliinisokerilla.
3. Laita annoskulhoihin vuorotellen vadelmia ja vaahtoa. Koristele marjoilla ja sihtaa päälle runsaasti tomusokeria.

 

MUSTAHERUKKAVAAHTO

4 dl mustaherukkasosetta
n. 0,5 dl sokeria
4 liivatelehteä
1 rkl vettä
3 dl kuohukermaa

1. Soseuta mustaherukat tehosekoittimella ja mausta sokerilla.
2. Liota liivatelehtiä muutama minuutti runsaassa kylmässä vedessä. Kuumenna 1 rkl vettä ja liota siihen kuivaksi puristetut liivatelehdet.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää liivateseos vatkattuun kermaan varovasti sekoittaen. Jaa vaahto annosmaljoihin ja hyydytä jääkaapissa 3-4 tuntia.

 

MUSTAHERUKKAVAAHTO II

(4 annosta)

3 dl mustaherukoita
1 tl vaniljasokeria
200 g kevyt tuorejuustoa
2 valkuaista
1 dl sokeria

Koristeeksi:
mintun- tai sitruunamelissanlehtiä

1. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella aivan hienoksi soseeksi.
2. Mausta vaniljasokerilla ja sekoita joukkoon tuorejuusto.
3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi puhtaassa kuivassa kulhossa.
4. Lisää joukkoon sokeri vähitellen koko ajan vatkaten.
5. Yhdistä valkuaisvaahto mustaherukkaseokseen varovasti nostellen.
6. Annostele vaahto jälkiruoka astioihin ja anna seistä kylmässä tarjoiluhetkeen saakka. Voit panna jälkiruoat noin tunniksi pakastimeen, silloin ne ovat vielä kylmempiä ja raikkaampia.
7. Koristele juuri ennen tarjoamista mintun- tai sitruunamelissan lehdillä

 

MARJARAHKA

 

2 dl kuohukerma
1 tlk maitorahka
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
5 dl marjoja

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sekoita rahka ja kermavaahto, lisää sokeri, vanilliinisokeri ja marjat. Tarjoile kylmänä.

 

MANSIKKAJÄÄTELÖ


1 litra mansikoita
1/2-1 dl sokeria
1-3 tl anislikööriä
1 1/2 dl sokeria
vettä
3 sitruunan mehu
1 sitruunan kuoriraaste

1 dl kuohukermaa
1-3 rkl tomusokeria

1. Mausta mansikat anisliköörillä ja sokerilla.
2. Sekoita 1 1/2 dl:aan sokeria niin paljon vettä, että lientä on puoli litraa.
3. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ensimmäisten kuplien pulpahdettua ja lisää sitruunoiden mehu ja huolellisesti pestyn sitruunan raastettu kuori. Anna liemen jäähtyä.
4. Varaa tusina kauniita mansikoita koristeluun ja soseuta loput.
5. Sekoita sitruunaliemi ja mansikkasose. Jäädytä seos pakastimessa laakeassa kannellisessa rasiassa.
6. Pane huoneenlämmössä pehmennyt jäätelö tarjolle jalallisiin laseihin tai jälkiruokamaljoihin. Koristele annokset tomusokerilla maustetulla kermavaahdolla ja mansikoilla.

 

KAHDEN MARJAN HYYTELÖ

(4 annosta)

4 dl punaherukoita
4 dl mustaherukoita

Siiderihyytelö:
6 dl omenasiideriä tai vaaleaa mehua
1 kanelitanko
1 tl kardemumman siemeniä
2 dl hyytelösokeria

Koristeeksi:
kermavaahtoa

1. Annostele marjat jälkiruoka annosastioihin.
2. Mittaa kattilaan siideri ja mausteet. Anna kuumentua kiehuvaksi.
3. Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja kuumenna kunnes seos kiehuu uudelleen. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä 4-5 minuuttia.
4. Siivilöi mausteet liemestä ja kaada siideri-mausteliemi marjojen päälle.
5. Anna hyytyä kylmässä 0,5-1 tuntiin.
6. Koristele halutessasi pursottamalla pinnalle kermavaahtoa.

 

VADELMA-VANILJAHYYTELÖ

(4 annosta)

6-7 dl vadelmia

Vaniljahyytelö:
3 liivatelehteä
2 keltuaista
3 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
1,5 rkl perunajauhoja
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Koristeeksi:
vadelmia
vadelmanlehtiä

1. Valmista ensin vaniljahyytelö. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5-10 minuutiksi.
2. Mittaa kattilaan keltuaiset, maito, kuohukerma, perunajauhot ja sokeri. Sekoita hyvin ja nosta kattila liedelle.
3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kuplii.
4. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon vedestä puserretut liivatelehdet. Sekoita, kunnes ne ovat liuenneet seokseen.
5. Mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä haaleaksi.
6. Jaa puolet vadelmista jälkiruoka annosastioihin. Jos haluat juhlavan näköisen jälkiruoan käytä korkeita jalallisia astioita.
7. Kaada päälle puolet vaniljahyytelöstä.
8. Annostele pinnalle loput vadelmat sekä vaniljahyytelö.
9. Anna hyytyä kylmässä 1-2 tuntia. Koristele ennen tarjoilua vielä tuoreilla vadelmilla ja vadelman lehdillä.

 

KOLMEN MARJAN SALAATTI

(4 annosta)

4-5 dl vadelmia
2-3 dl punaherukoita
2-3 dl mustaherukoita
( sokeria )

 

MAUSTEINEN RAHKAKASTIKE


1 prk rahkaa
1 dl fariinisokeria
1/4 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1-1,5 dl appelsiini- tai omenamehua
( 1 dl kuohukermaa vatkattuna )

1. Pane marjat kerroksittain tarjoiluastiaan. Ripottele kerrosten väleihin halutessasi vähän sokeria.
2. Sekoita rahkan joukkoon fariinisokeri, mausteet ja mehu.
3. Sekoita kunnes seos on sileää ja fariinisokeri on sulanut. Jos kastike on liian sakeaa lisää mehua. Pidä kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.
4. Lisää halutessasi kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoilua vatkattu kerma.

 

MARINOIDUT MANSIKAT

 

1 l tuoreita mansikoita
2 rkl hienoa sokeria
2 rkl lime- tai sitruunamehua
muutama suikale sitruunan tai limen kuorta

1. Lohko mansikat.
2. Sekoita mehu, sokeri ja kuoret keskenään.
3. Kaada seos mansikoiden päälle. Anna maustua tunnin verran. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

MANSIKAT VIINISSÄ

(4 hengelle)

1 l mansikoita
2-3 dl hienoa sokeria
noin 1 pullo puolikuivaa valkoviiniä

1. Puhdista marjat. Aseta ne kerroksittain sokerin kanssa suoraan tarjoilumaljaan.
2. Kaada joukkoon valkoviini niin, että se peittää marjat. Pane malja kylmään noin puoleksi vuorokaudeksi. Kun noin puolet ajasta on kulunut, maista tarvitaanko lisää sokeria ja varmista, että se sulaa, eikä jää maljan pohjalle.
3. Tarjotaan ilman kermaa tai lisukkeita.

 

MANSIKKA-SIIDERIKASTIKE


n. 1/2 l mansikoita
1/2 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
ripaus kanelia
n. 1 dl omena- tai päärynäsiideriä tai vettä

1. Mittaa kaikki muut aineet korkeaan kulhoon paitsi siideri.
2. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.
3. Sekoita kastikkeen joukkoon siideri juuri ennen tarjoilua.
4. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kanssa.

 

MARJAJÄÄDYKE


400 g vadelmia tai mansikoita
6 keltuaista
n. 1 1/2 dl sokeria
4 dl kuohukermaa

1. Survo vadelmat soseeksi,
2. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Sekoita vaahtoon vadelmasose.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi eri kulhossa. Yhdistä vaahdot.
4. Kaada seos pakastamisen kestävään vuokaan. Pakasta.
5. Nosta jäädyke jääkaappiin tuntia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjoiluvadille ja koristele kermavaahdolla ja marjoilla.

 

HOVIJÄLKIRUOKA MANSIKOISTA

(4-6 hengelle)

1 l mansikoita
3 dl kuohukermaa
2 tl vanilliinisokeria
1/2 l vaniljajäätelöä
1 pussi marenkeja

1. Puhdista marjat. Säästä muutama marja koristeeksi ja halkaise loput. Vispaa kerma ja vanilliinisokeri.
2. Leikkaa jäätelö viipaleiksi ja pane ne syvän lautasen pohjalle. Pane halkaistut mansikat ja marengit jäätelön päälle ja lisää viimeksi vatkattu kerma. Koristele mansikoilla ja tarjoa heti.

 

SUKLAASSA KASTETUT MANSIKAT


1 l suuria, kiinteitä mansikoita
125 g taloussuklaata
25 g kookosrasvaa

1. Marjojen on oltava kuivia, ennen kuin niitä käytetään. Jätä kannat paikoilleen, äläkä käytä ylikypsiä marjoja.
2. Sulata suklaa kookosrasvassa paksupohjaisessa kattilassa pienellä lämmöllä. Ota kiinni kannasta ja kasta marjat yksi kerrallaan suklaaseen ja anna niiden kuivua voipaperilla.

 

MANSIKKAMALJA

(4 hengelle)

1 l mansikoita
2-3 dl kuohukermaa
2 rkl appelsiinilikööriä (tai 2 tl vanilliinisokeria)
1 appelsiinin raastettu kuori

1. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Jos käytetään vaniljaa makuaineena, voidaan se sekoittaa kermaan.
2. Mausta kerma liköörillä ja raastetulta appelsiinikuorella. Huuhdo ja puhdista marjat, säästä muutamia koristeeksi ja halkaise loput.
3. Sekoita halkaistut marjat kermaan kulhossa ja jaa jälkiruoka sitten annoslaseihin. Pane pinnalle kauneimmat marjat ja pane lasit jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Ne voivat hyvin seistä jääkaapissa pari tuntia.

 

VADELMIA, MELONIA JA JUUSTOA


1 l vadelmia
1 pieni cantaloupe-meloni
kutun tuorejuustoa
hunajaa

1. Paloittele meloni kuutioiksi.
2. Asettele vadelmat ja melonikuutiot tarjoiluastiaan.
3. Grillaa kutunjuustoviipaleita ja asettele ne tarjoiluastiaan. Valuta juustojen päälle hieman hunajaa.

 

MANSIKKAHYYTELÖ

 

1 l mansikoita
1/2 l omenasiideriä
1/2-1 dl sokeria
8 liivatelehteä

Koristeeksi:
sitruunamelissan lehtiä
1. Pane liivatelehdet hetkeksi kylmään veteen. Makeuta siideri tarpeen mukaan. Sulata vedestä puristetut liivatelehdet ja sokeri kuumennettuun siideritilkkaan.
2. Sekoita kylmään siideriin sokeri-liivateliuos ja anna vaahdon laskeutua.
3. Lado puhdistetut mansikat kakkuvuokaan. Kaada joukkoon siideri-liivateseos.
4. Anna mansikkahyytelön hyytyä kylmässä 3-4 tuntia ja kumoa se täysin hyytyneenä tarjoiluvadille. Kasta vuoka veteen, niin hyytelö irtoaa helposti. Koristele sitruunamelissan lehdillä.

 

TOSCA-OMENAPAISTOS


4-5 hapahkoa omenaa
Päälle:
50 g margariinia tai voita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl maitoa
50-100 g rouhittuja manteleita tai mantelilastuja

1. Halkaise omenat, poista siemenkota ja leikkaa ne lohkoiksi. Levitä omenalohkot laakeahkoon voideltuun vuokaan.
2. Sulata kattilassa margariini. Lisää joukkoon fariinisokeri, vehnäjauhot ja maito. Anna seoksen kiehahtaa. Sekoita joukkoon mantelirouhe tai mantelilastut. Kaada seos omenalohkojen päälle.
3. Kypsennä paistosta 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi ennen tarjoilua.

 

UUNIOMENAT I


4 isoa omenaa
2 rkl fariinisokeria
2 rkl rusinoita
1 dl kaurahiutaleita
50 g voita

1. Koverra omenoista sisus pois. Sekoita keskenään fariinisokeri, rusinat ja kaurahiutaleet. Sulata voi ja lisää se joukkoon. Nostele täyty omenien sisään ja aseta ne uunivuokaan.
2. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia eli kunnes hedelmät ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä.
3. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

 

UUNIOMENAT II


4-6 hapahkoa omenaa
n. 1/2 dl siirappia
1 tl kanelia

Vuokaan:
Vajaa 1 dl vettä

1. Pese omenat ja poista niistä keskikohta ja pane ne uunivuokaan.
2. Levitä omenien pinnalle siirappia ja ripottele päälle kanelia.
3. Kaada vuokaan vesi.
4. Kypsennä omenia niin kauan, että ne ovat pehmeitä. Valele omenia kypsentämisen loppuaikana nostelemalla lusikalla vettä astian pohjalta omenien päälle.
5. Tarjoile vähän jäähtyneinä esim. vaniljakastikkeen kanssa.

 

OMENAKIISSELI


6 hapahkoa omenaa
5 dl vettä
1/2 dl vettä
1 pala kanelitankoa

1. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko.
2. Lisää kuoritut ja paloitellut omenat ja keitä ne pehmeiksi. Ota kanelitanko pois ja sekoita niin, että omenoiden rakenne rikkoutuu. Siirrä kattila pois liedeltä.
3. Sekoita perunajauho pieneen tilkkaan kylmää vettä. Kaada tasaisena nauhana koko ajan rauhallisesti hämmentäen. Kiehauta ja nosta kattila pois liedeltä. Tarjoa kylmänä.

 

UUNIJÄÄTELÖ


8-10 vohvelikeksiä tai pieni matala sokerikakku
1/2 l vaniljajäätelöä
2 dl marjoja

Marenki:
4 munanvalkuaista
6 rkl sokeria

1. Pane uuni kuumenemaan 300 asteeseen.
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen sekaan. Huom! Valkuaisten joukossa ei saa olla yhtään keltuaista.
3. Pane kakku tai keksit uunin lämmön kestävälle vadille
4. Leikkaa jäätelö viipaleiksi ja pane viipaleet limittäin päälle.
5. Levitä marjat jäätelön päälle ja peitä nopeasti marenkiseoksella.
6. Pane uunojäätelö kuumaan uuniin 3-4 minuutiksi. Kun marenkikuorrutuksen ”huiput” saavat vähän väriä, on uunijäätelö valmis.

 

KAURA-TOSKAOMENAT


2-4 omenaa
1 dl vettä

Pinnalle:
75 g margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia

Vuokaan:
margariinia tai voita

1. Voitele uunin lämmön kestävä vuoka. Kuori omenat perunankuorimisveitsellä. Leikkaa ne lohkoiksi voideltuun vuokaan ja kaada vesi päälle.
2. Sulata margariini kattilassa, lisää siihen sokeri, kaurahiutaleet ja kaneli. Sekoita puukauhalla tasaiseksi. Kaada seos omenien pinnalle.
3. Paista kaura-toskaomenat uunin keskitasossa noin 20 minuuttia.
4. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä maidon, vaniljakastikkeen tai karamellikastikkeen kanssa.

 

VATKATTU MARJAPUURO


6 dl vettä
1 dl punaisia viinimarjoja tai survottuja puolukoita
3/4 dl sokeria
3/4 dl tummia mannasuurimoita

1. Keitä marjoja vedessä, kunnes ne tulevat vaaleiksi.
2. Lisää sokeri ja ripottele mannasuurimot joukkoon koko ajan puukauhalla sekoittaen.
3. Hauduta puuroa noin 15 minuuttia. Hämmennä välillä.
4. Kaada puuro isoon kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi kierre- tai sähkövatkaimella.

 

TYRNI-JOGURTTIHYYTELÖ

 

2 dl kuohukermaa
2 dl maustamatonta jogurttia
1 1/2 dl tyrnimehua
1 1/2 dl sokeria
4 liivatelehteä

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä noin viisi minuuttia.
3. Kuumenna tilkka tyrnimehua ja sulata siihen liivatelehdet.
4. Yhdistä kaikki ainekset varovasti sekoittaen.
5. Anna hyytelön hyytyä kylmässä muutaman tunnin ajan. Hyytelön voi koristella kermavaahdolla.

 

TYRNIVANILJAKASTIKE

 

5 dl maitoa
2 rkl perunajauhoja
2 keltuaista
3/4 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
3/4 dl tyrnimehua

1. Sekoita kattilassa maito, perunajauhot, keltuaiset ja sokeri. Kuumenna sekoittaen, kunnes sakenee. Anna pulpahtaa pari kertaa.
2. Jäähdytä kastike. Mausta vanilliinisokerilla ja tyrnimehulla.

 

RAPARPERIHERKKU


500 g tuoretta raparperia
1/2 dl rusinoita
1dl rouhittuja pähkinöitä
1-1 1/2 dl sokeria
1 tl inkivääriä

1. Lado huuhdotut, paloitellut raparperit kerroksittain rusinoiden ja pähkinöiden kassa voideltuun uunivuokaan. Ripottele kerrosten väliin sokeria ja inkivääriä.
2. Kypsennä 200 asteisessa uunissa kunnes raparperi on pehmennyt. Tarjoa lämpimänä jäätelön kanssa

 

RAPARPERI-HEDELMÄRIISI

 

1 1/2 dl puuroutumatonta riisiä
1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 sitruunan mehu
2 dl säilöttyjä tai tuoreita hedelmäpalasia
2 dl tuoreita tai pakastettuja raparperinpaloja
2 dl kermaa

1. Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, valuta hyvin ja mausta sokerilla, vanilliinisokerilla ja sitruunan mehulla.
2. Lisää joukkoon hedelmä- ja raparperipalat ja lopuksi vaahdotettu kerma. Koristele hedelmäpaloilla.

 

RAPARPERIHILLOKEPAISTOS


Täyte :
6-8 raparperin vartta
1 dl fariinisokeria
1 dl vettä
1 tl kanelia
3 munaa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita

1. Rihmo raparperin varret ja paloittele kattilaan. Lisää sokeri ja vesi ja hauduta pehmeiksi.
2. Voitele iso uunivuoka ja kaada palat vuokaan. Ripottele pinnalle kaneli.
3. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon.
4. Kaada taikina raparperien päälle vuokaan. Kypsennä 175-asteessa noin 30 minuutin ajan.

 

RAPARPERIHILLOKETTA JA JÄÄTELÖÄ
(valmistetaan mikrossa)


300 g raparperia
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia

1/2 litraa nougatjäätelöä

1. Huuhdo ja paloittele raparperit mikrovuokaan. Kaada päälle sokeri-kaneliseos. Hauduta peitettynä täysteholla 4-5 minuuttia ja sekoita kerran välillä.
2. Tarjoa jäätelö ja hilloke erikseen tai tee niistä valmiita annoksia.

 

RAPARPERIHUNTU


1 litra pieniä raparperinpaloja
sokeria

Marenki :
4 valkuaista
1 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Pehmitä raparperi mikrossa tai kattilassa vesitilkassa. Lisää maun mukaan sokeria. Kaada voideltuun laakeaan vuokaan.
2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten ja lopuksi kaneli. Levitä vaahto vuokaan.
3. Paista 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa väriä.

 

RAPARPERIKEIKAUS


50 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria ( tai 1 dl sokeria ja 1 dl rouhittuja manteleita)
1/2 litraa raparperinpaloja
1/2 dl sokeria

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
2. Sulata voi pienessä torttuvuoassa ja levitä rasvasulaa myös vuoan seinämille. Ripottele fariinisokeri päälle.
3. Kaada vuokaan pienet raparperinpalat ja ripottele sokeria niiden päälle.
4. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää yksitellen munat ja lopuksi yhdistetyt kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan raparperien päälle.
5. Kypsennä noin 40 minuuttia.
6. Anna kakun jäähtyä haaleaksi vuoassaan ennen kumoamista. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

 

RAPARPERIKIISSELI


4-5 raparperinvartta (noin 1/2 kg)
5 dl vettä
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

1. Puhdista ja paloittele raparperit. Maukas ja nopea kiisseli syntyy nuorista varsista. Vanhoista varsista voit poistaa uloimmat karkeat rihmat. Paloittele varret parin sentin paloiksi.
2. Keitä raparperit pehmeiksi sokerilla maustetussa vedessä.
3. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen keitokseen.
4. Anna kiisselin pulpahtaa ja kaada maljaan jäähtymään. Ripota pinnalle sokeria. Tarjoa haaleana tai kylmänä maidon tai kermamaidon kanssa.

 

RAPARPERI-MANSIKKAHYYTELÖ


6 dl vettä
2 dl sokeria
4 nuorta raparperin vartta
1/2 litraa mansikoita
8 liivatelehteä

1. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää paloiteltu raparperi ja keitä pehmeäksi.
2. Nostele reikäkauhalla palat liemestä pois. Laita rengasvuokaan kerroksittain raparperia ja viipaloituja mansikoita.
3. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeiksi, puserra liika vesi pois ja liuota ne kuumaan raparperiliemeen. Anna liemen jäähtyä ja hyytyä ennen kuin kaadat sen vuokaan.
4. Hyydytä viileässä muutamia tunteja. Kumoa ja tarjoa kermavaahdolla ja kokonaisilla mansikoita.

 

RAPARPERI-MANSIKKAKIMARA


4 dl (pakastettuja) raparperipaloja
3/4 dl sokeria
1 dl vettä
4 dl (pakastettuja) mansikoita

1. Hauduta raparperipaloja kattilassa sokerin ja veden kanssa noin 20 minuuttia. Jäähdytä.
2. Viipaloi hieman sulaneet mansikat. Lado raparperit ja mansikat kerroksittain tarjoiluastiaan.
3. Tarjoa lettujen ja jäätelön lisäkkeenä.

 

RAPARPERIPAISTOS
(valmistetaan mikrossa)

1/2 litraa raparperinpaloja
75 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
1 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl siirappia

1. Pane voideltuun mikrovuokaan raparperinpalat ja puolet sokerista.
2. Sekoita loput sokerista, jauhot ja kaurahiutaleet, nypi rasva sekaan. Ripottele seos raparperinpaloille.
3. Valuta siirappi ohuina raitoina pinnalle, kypsennä täysteholla noin 9 minuuttia. Käännä vuokaa, jos alusta ei pyöri. Anna tasaantua hetki. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

 

MANSIKKA-MARENKIJÄLKIRUOKA


1 l mansikoita
1 marenkilevy
(TAI 2 valkuaista ja 6 rkl tomusokeria)
1,5 dl appelsiinimehua
1 dl suklaakastiketta
1 dl vispikermaa (rasvaa 20%)

Voit hankkia marenkilevyt valmiina. Mikäli teet marengin itse, vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahtoon vähin erin koko ajan sekoittaen tomusokeri.
Levitä valkuaisvaahto leivinpaperin päälle ohueksi, alle 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Kypsennä 100-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan. Anna marenkilevyn jäähtyä.
Perkaa ja puolita mansikat. Puserra appelsiinista mehu tai käytä appelsiinitäysmehua.
Anna mansikanpuolikkaiden maustua appelsiinimehussa jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin.
Vatkaa kerma kevyesti vaahdoksi.
Kokoa jälkiruoka kerroksittain jälkiruokakulhoon tai annosmaljoihin. Murra kuiva marenkilevy reiluiksi paloiksi. Lisää mansikoita liemineen ja kerrosten väliin valmista suklaakastiketta ja kermavaahtoa.
Vinkit: Voit maustaa appelsiinimehun lisäämällä siihen joko 2 rkl appelsiinin kuoriraastetta tai 2 rkl sitruslikööriä (esim. Cointreau’ta). Mansikat voit lisätä jälkiruokaan myös aivan sellaisinaan ilman marinointia.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Takaisin alkuun

VADELMAKOHOKKAAT


0,5 l vadelmia (noin 1,5 dl soseena)
(1 rkl punaista marjalikööriä)
3 valkuaista
0,5 dl sokeria
Vuokien voiteluun:
2 rkl voita tai margariinia
3 rkl sokeria

Voitele suorareunaiset annosvuoat voilla tai margariinilla ja sokeroi voidellut pinnat.
Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja mausta halutessasi liköörillä.
Vatkaa valkuaiset ensin löysähköksi vaahdoksi, lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on kovaa ja sitkeää.
Lisää valkuaisvaahto vadelmasoseeseen varovasti lastalla käännellen.
Täytä pikkuvuoat kohokasseoksella piripintaan ja nosta vuoat reunalliselle uunipannulle.
Siirrä uunipannu vuokineen 150-asteiseen uuniin alaritilätasolle. Lisää pannulle kiehuvaa vettä, jolloin kohokkaat kypsyvät vesihauteessa.
Kypsennä kohokkaita puoli tuntia avaamatta luukkua välillä.
Tarjoa välittömästi.
Vinkit: Voit lisätä vuokiin ennen kohokasseoksen lisäämistä muutamia vadelmia. Lisäksi voit valmistaa vadelmakastikkeen ja valuttaa sitä valmiiden kohokkaiden pinnalle pöydässä juuri ennen nauttimista. Soseuta kastiketta varten pari desilitraa vadelmia ja mausta muutamalla ruokalusikallisella sokeria ja halutessasi marjaliköörillä.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry.

Takaisin alkuun

 

KOOKOSKUORRUTETUT PUNAHERUKAT

(jälkiruoka neljälle)

6 dl perattuja punaherukoita

Pinnalle:
2 munaa
1 dl sokeria
2 dl kookoshiutaleita
0,75 dl vehnäjauhoja

Kaada punaherukat pyöreään, matalaan vuokaan, esimerkiksi piirakkavuokaan tai jaa ne neljään uuninkestävään annosvuokaan.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon kookoshiutaleet ja vehnäjauhot.
Levitä taikina kaapimen avulla marjojen päälle.
Kuorruta marjoja 175-asteisessa uunissa 15 – 20 minuuttia.
Tarjoa välipalana tai jälkiruokana joko haaleana tai kylmänä.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Takaisin alkuun

Takaisin alkuun

 

MANSIKKA-TUOREJUUSTOJÄÄDYKE

5 dl mansikoita ( noin 250 g )
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
1 – 1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,25 tl hienonnettua kardemummaa

Koristeeksi:
mansikan- tai sitruunamelissanlehtiä
4 – 5 dl mansikoita
tomusokeria

•    Soseuta mansikat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.
•    Lisää joukkoon tuorejuusto, piimä ja sokeri. Mausta seos vaniljasokerilla ja kardemummalla. Vatkaa hetki, jotta kaikki aineet sekoittuvat hyvin.
•    Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun jäädyke- tai rengaskakkuvuokaan. Peitä pinta foliolla tai kelmulla. Anna jäätyä pakastimessa 6 – 7 tuntia. Voit tehdä jäädykkeen halutessasi pakastimeen jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
•    Kasta vuoka muutamaksi sekunniksi kuumaan veteen ja kumoa tarjoiluastiaan. Silikonivuoasta jäädyke irtoaa helposti.
•    Koristele tarjoiluvadin reunat mansikan- tai sitruunamelissanlehdillä ja mansikoilla. Siivilöi päälle kevyesti tomusokeria.

Takaisin alkuun

 

MANSIKKAJUOMA

500 g mansikoita
7 dl maustamatonta, rasvatonta jogurttia
4 rkl kauraleseitä
1 – 2 rkl hunajaa

Lisäksi:
1 dl raejuustoa (tai leipäjuustoa pieninä kuutioina)

•    Soseuta mansikat, jogurtti, leseet ja hunaja tasaiseksi sauvasekoittimella.
•    Annostele raejuusto tai leipäjuustokuutiot laseihin.
•    Kaada marjajuoma varovasti päälle.

Takaisin alkuun

 

KESÄN PARAS MANSIKKATORTTU


Pohjaan:
2 munaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
TAI valmis torttupohja

Täytteeseen:
0,5 l mansikoita
1 dl vaniljakastiketta (kasvirasva)
2 dl vaniljatuorejuustoa (kasvirasva)
0,5 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua

Pinnalle:
1 l mansikoita
2 dl omenasiideriä
1 dl hyytelösokeria

Koristeeksi:
tuoreita sitruunamelissan lehtiä

•    Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilöiden muna-sokerivaahtoon.
•    Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun torttuvuokaan, josta saat kumottuna reunallisen, täytettävän tortun. Tasoita taikina ja paista pohjaa 175-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia.
•    Kumoa torttu hieman jäähtyneenä.
•    Puolita puoli litraa mansikoita ja asettele ne torttupohjalle kauttaaltaan.
•    Pane vaniljakastike, vaniljatuorejuusto, tomusokeri ja sitruunamehu kulhoon ja vatkaa ainekset sekaisin.
•    Lisää vaniljatäyte mansikkakerroksen päälle ja tasoita pinta.
•    Puolita pinnalle tulevat mansikat ja lado ne täytteen päälle runsaana kekona.
•    Kuumenna omenasiideri ja sekoita hyytelösokeri joukkoon. Kiehauta seos pakkauksen ohjeen mukaan, nosta liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa.
•    Lusikoi siideriseos mansikoiden päälle. Siirrä mansikkatorttu hyytymään jääkaappiin ennen tarjoilua 1–2 tunniksi.
Lisää koristeeksi sitruunamelissan lehtiä.

Takaisin alkuun