Omenaleivonnaiset

JUUSTOINEN OMENA-PÄÄRYNÄPIIRAKKA
OMENATORTTU
OMENANYYTIT
MAUSTEINEN OMENATORTTU
OMENAKAKKU
OMENA-PORKKANALEIPÄ
OMENA-SIPULIPIIRAS
PUOLUKKA-OMENAPAI
OMENA-TOSCAKAKKU
GLUTEENITON OMENAPIIRAKKA (laktoositon, gluteeniton, sokeriton)
MAUSTEINEN LUUMUTORTTU
MEHEVÄ OMENAPIIRAKKA
IKIHYVÄ KAURA-OMENAPAISTOS

 


 

JUUSTOINEN OMENA-PÄÄRYNÄPIIRAKKA

(8 annosta)

Pohja:
200 g margariinia
0,75 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 omena
1 päärynä
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vaniljakastiketta
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua

1. Sekoita pohjan huonelämpöiset raaka-aineet vatkaimella taikinaksi. Vatkausajaksi riittää muutama minuutti. Levitä taikina piirakkavuoan (halkaisija 27 cm) ja lisää päälle viipaloitu omena ja päärynä.
2. Sekoita tuorejuusto, vaniljakastike, kananmunat, sokeri ja sitruunamehu keskenään. Kaada seos hedelmäviipaleiden päälle.
3. Paista piirakkaa uunin alatasolla 170 asteessa 45 minuuttia. Jäähdytä piirakka ennen tarjoilua.

 

OMENATORTTU


Pohja:
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
mehukkaita omenia
sokeria, kanelia
Pinta:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja

1. Vaahdota hyvin rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen mukaan vatkaten koko ajan. Sekoita jauho-leivinjauheseos taikinaan.
2. Levitä taikina kahteen voideltuun torttuvuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun.
3. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Peitä taikinan pinta ohuilla omenanviipaleilla tai –lohkoilla. Omenaa saa olla runsaasti. Mausta sokerilla ja kanelilla.
4. Vaahdota vielä kananmunat ja sokeri hyvin ja pyöräytä siihen jauhot. Pursottele taikina koristeellisesti leivonnaisen päälle. Työnnä vuoka 200.asteisen uunin alaosaan ja anna kypsyä noin 30 minuuttia.

 

OMENANYYTIT

(8 kappaletta)

200 g voita
4 dl vehnäjauhoja
noin 1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
8 pientä pehmeää omenaa
2 rkl hienoa sokeria
2 tl jauhettua kanelia
1 vatkattu muna voiteluun
3 rkl rouhittua mantelia

1. Nypi yhteen voi ja jauhot murutaikinaksi ja sekoita joukkoon vesi. Pane taikina foliossa jääkaappiin tunnin ajaksi.
2. Poista siemenkodat omenista, mutta säilytä mikäli mahdollista reikien pohja ehjänä. Sekoita sokeri ja kaneli ja täytä tällä seoksella reiät. Pane päällimmäiseksi nokare voita.
3. Kauli taikina ohueksi levyksi. Leikkaa kahdeksan niin suurta neliön muotoista kappaletta, että niihin mahtuu omena. Pane kullekin taikinapalalle täytetty omena ja taita kulmat omenan päälle. Nypi saumat yhteen ja pane nyytit voidellulle uunipellille.
4. Voitele nyytit vatkatulla munalla ja ripottele päälle rouhittua mantelia. Paista ne rapeiksi ja kullanruskeiksi, noin 20 minuuttia 200 asteessa tai kunnes niillä on kaunis pinta ja omenat tuntuvat pehmeiltä puikolla kokeiltaessa. Tarjotaan vaniljakastikkeen kera.

 

MAUSTEINEN OMENATORTTU


150 g margariinia
0,5 dl fariinisokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
0,5 tl inkivääriä
1 dl maitoa

Päälle: 5–6 hapahkoa omenaa
(esim. Raike, Punainen Atlas)

Pinnalle:
25 g pehmeää margariinia tai voita
0,5dl sokeria
0,5dl vehnäjauhoja
n. 1 tl kanelia

1. Valmista torttu mieluiten irtoreunaisessa vuoassa (halkaisija 24–26 cm). Jos sellaista ei kotona ole, tee 2–3 cm:n levyisistä leivinpaperisuikaleista tiheä ristikko vuokaan.
2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisää muna hyvin vatkaten.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat.
5. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen pyöreään vuokaan.
6. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, mutta jos haluat täysin pehmeän omenatäytteen, kuori ne. Halkaise omenat, poista siemenkota ja leikkaa ohuehkoiksi viipaleiksi.
7. Levitä pinnalle omenaviipaleet limittäin aloittaen vuoan ulkoreunasta keskustaa kohden.
8. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon vehnäjauhot, sokeri ja kaneli. Ripottele seos omenien pinnalle.
9. Paista torttua 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia.
10. Anna jäähtyä vuoassa. Irrota reunarengas varovasti tortun ympäriltä tai nosta avustajan kanssa leivinpaperisuikaleiden avulla torttu vuoasta.

 

OMENAKAKKU


150 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
100 g voita
2 1/3 dl hienoa sokeria
2 munaa
4-5 karkeaksi raastettua omenaa

1. Nypi yhteen voi ja jauhot murutaikinaksi ja sekoita joukkoon vesi. Pane taikina foliossa jääkaappiin tunnin ajaksi.
2. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen ja ota esiin piirakkavuoka. Kauli taikina mahdollisimman hyvin jauhotetulla alustalla ja painele se vuokaan. Pane vuoka jääkaappiin vähäksi aikaa.
3. Sekoita voi ja sokeri täytteeksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja viimeksi karkeaksi raastetut omenat.
4. Kaada täyte piirasvuokaan ja paista yhteensä voin 25 minuuttia tai kunnes kakku on hyvän värinen. Ripottele hiukan tomusokeria pinnalle ja tarjoa kakku jääkylmän kuohukerman kanssa.

 

OMENA-PORKKANALEIPÄ


5 dl vettä
1 pala hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl hunajaa
1 kuorittu omena
2 kuorittua porkkanaa
3 dl ohrahiutaleita
7-8 dl sämpyläjauhoja
50 g pehmeää margariinia tai voita

1. Kuumenna vesi 40-asteiseksi. Murenna tuorehiiva joukkoon. Lisää suola, hunaja, omena ja porkkanat raasteena ja hiutaleet. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon. Alusta sämpyläjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Alustuksen loppuvaiheessa lisää pehmeä rasva.
2. Jaa taikina kahteen pitkänomaiseen vuokaan (á 1 l), peitä ja anna kohota. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

 

OMENA-SIPULIPIIRAKKA


Täyte:
3-4 omenaa
2 sipulia
1 purjo
(100 g kuutioitua keittokinkkua)
1 prk tuorejuustoa tai smetanaa
1 muna
1 tl rouhittua viherpippuria
1 rkl tuoretta silputtua salviaa tai 1/2 tl kuivattua salviaa
suolaa

Päälle taikina:
100 g margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl provencelaista yrttiseosta
1/2 dl maitoa tai kermaa

Voiteluun munaa
Pinnalle seesaminsiemeniä

1. Leikkaa omenat kuutioksi, sipulit ja purjo silpuksi.
2. pehmennä omenakuutioita ja sipuleita pannulla koko ajan sekoittaen 5-10 minuuttia.
3. Lisää joukkoon muut aineet ja levitä täyte voideltuun piirasvuokaan. Anna jäähtyä.
4. Valmista taikina. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon kaikki kuivat aineet. Lisää maito ja sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Anna taikinan levätä kaapissa noin 15 minuuttia.
5. Ota taikinasta yksi kolmasosa pinnan koristelua varten erikseen. Kauli lopputaikina piirakalle kanneksi ja nosta piirasvuokaan.
6. Kauli koristeeksi tuleva taikina ohueksi levyksi ja koristele piirakan pinta erilaisilla taikinasta otetuilla kuvioilla, esimerkiksi omenilla, sipuleilla, lehdillä jne.
7. Voitele piiras munalla ja ripottele koristeiden päälle seesaminsiemeniä. Paista piiras 200 asteessa 20-25 minuuttia uunin keskitasolla.

 

PUOLUKKA-OMENAPAISTOS


Paipohja:
3 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl sokeria
125 g voita tai margariinia
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
5 dl puolukoita
4 hapokasta omenaa
3/4-1 dl hillosokeria
(1/2 kanelitanko)

1. Mittaa täytettä varten puolukat ja tilkka vettä (ja kanelitanko) kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää hillosokeri sekä omenakuutiot. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. Jäähdytä täyte.
2. Nypi rasva vehnäjauho-sokeriseokseen. Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa pari tuntia.
3. Ota taikina huoneenlämpöön jonkin aikaa ennen kaulimista. Kauli taikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Leikkaa levystä n. 5 cm vuokaa isompi kiekko ja nosta se kaulimen avulla vuokaan. Painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan reunoilta.
4. Kaada täyte pohjan päälle. Leikkaa ylijääneestä taikinasta kapeita nauhoja veitsellä tai taikinapyörällä ja tee niistä ristikko pain pinnalle.
5. Voitele taikinasuikaleet ja piirakan reunat halutessasi munalla. Kypsennä pai 200-asteisen uunin keskiosassa noin 35 minuuttia. Jos ristikko tummuu liiaksi ennen pohjan kypsymistä, peitä pinta leivinpaperilla.

 

OMENA-TOSCAKAKKU


3 munaa
2 dl sokeria
100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
3-4 omenaa

kuorrutus:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1/4 dl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja
1 rkl maitoa

1. Laita uuni kuumenemaan.
2. Vaahdota munat ja sokeri.
3. Lisää sulatettu, jäähtynyt margariini.
4. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
5. Laita taikina voideltuun torttuvuokaan (halk. 27 cm). Peitä pinta omenalohkoilla.
6. Paista uunissa aluksi n. 15 min 200 asteessa.
7. Valmista toscakuorrutus kattilassa. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kaada seos torttuvuokaan omenoiden päälle ja jatka kypsennystä, kunnes kuorrutus on saanut väriä.

 

GLUTEENITON OMENAPIIRAKKA

(laktoositon, gluteeniton, sokeriton)

200 g laktoositonta margariinia
1 1/2 dl hedelmäsokeria
3 munaa
1 3/4 dl perunajauhoja
1 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
omenaviipaleita
1 prk hyvä-kermaviiliä
2 munaa
1 dl hedelmäsokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 dl tyrnimehua

1. Vaahdota margariini ja hedelmäsokeri, lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan.
3. Kaada taikina torttuvuokaan ja paista 175 asteessa 15 minuuttia.
4. Lado tortun päälle omenaviipaleet.
5. Sekoita kermaviili, munat, sokeri ja tyrnimehu ja saada omenien päälle.
6. Paista vielä, kunnes pinta on kauniin ruskea.

 

MAUSTEINEN LUUMUTORTTU


500 g tummia luumuja
1 dl karpaloita

Mausteliemi:
4 dl punaista mehua
1 kanelitanko
pari neilikkaa
noin 0,5 dl sokeria (mehun makeuden mukaan)
(0,5 dl konjakkia)

Pohja:
valmis tai itse tehty torttupohja

Kostutukseen luumujen lientä

Täyte.
1 pss vaniljakastikeaineksia
2 dl maitoa
1 dl kuohukermaa

1. Kuumenna mausteliemi kiehuvaksi. Lisää halkaistut luumut keitinliemeen ja anna kiehua pari minuuttia. Nosta kattila pois levyltä ja anna luumujen jäähtyä liemessä.
2. Kostuta torttupohja luumuliemellä. Sekoita vaniljakastikeainekset kermamaitoon, annan saostua hetki ja levitä kiisseli pohjan päälle.
3. Valuta luumut liemestään ja leikkaa ne halutessasi pienemmiksi. Pane luumut kakun pinnalle ja ripottele päälle karpaloita.
4. Kuumenna mausteliemi kattilassa, lisää hyytelösokeri ja kiehauta seos. Sivele kiille esim. pullasudilla luumujen pinnalle.

 

MEHEVÄ OMENAPIIRAKKA


Taikina:
5 dl piimää
2 dl pullomargariinia
3 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
2 tl soodaa
1 tl kardemummaa

Pinnalle:
reilu 1 kg omenoita
0,5 dl sokeria
2 tl jauhettua kanelia
1 dl mantelirouhetta

Sekoita vehnäjauhoihin leseet, sooda ja kardemumma.
Sekoita keskenään esimerkiksi puuhaarukan avulla piimä, juokseva margariini, sokeri sekä jauhoseos.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.
Huuhtele omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoiksi. Lado omenalohkot taikinan päälle limittäin. Ripottele päälle sokeria, kanelia ja mantelirouhetta.
Paista 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Takaisin alkuun

IKIHYVÄKAURA-OMENAPAISTOS


1 kg omenoita
1 – 2 tl kanelia
1 dl pullomargariinia
0,5 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita

Vaniljakastike:
4 dl maitoa
1 rkl perunajauhoja
1 muna
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Huuhtele omenat, poista niistä siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi.
Siirrä omenalohkot voideltuun uunivuokaan ja mausta kanelilla.
Sekoita juoksevaan margariiniin sokeri ja kaurahiutaleet. Nostele kauraseos omenalohkojen päälle.
Kypsennä kaura-omenapaistosta 200-asteisessa uunissa 20 – 25 minuutin ajan.
Vaniljakastiketta varten yhdistä kattilaan kylmä maito ja perunajauhot ja riko muna. Vatkaa seos ja kuumenna, kunnes se kerran pulpahtaa.
Siirrä kattila liedeltä ja mausta kastike sokerilla ja vaniljasokerilla. Anna jäähtyä.
Tarjoa kaura-omenapaistos kuumana tai haaleana kylmän vaniljakastikkeen kanssa.
Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry