Hillot

HILLO PEHMEÄKUORISISTA MARJOISTA
HILLO KOVAKUORISISTA MARJOISTA JA HEDELMISTÄ
HILLO HILLOSOKERILLA
KARVIAISMARJA-OMENAHILLO
KUNINGATARHILLO MIKROAALTOUUNISSA
RAPARPERIHILLOKE
RAPARPERI-OMENAHILLOKE

 

HILLO PEHMEÄKUORISISTA MARJOISTA
(mansikka, vadelma, mustikka)

Perusohje:
1 kg marjoja
500-700 g (6-8,5 dl) sokeria

1. Lado peratut marjat ja sokeri kerroksittain kattilaan. Anna marjojen mehustua noin kaksi tuntia jääkaapissa kansi suljettuna.
2. Keitä seosta pienellä lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes marjat ovat tasaisesti liemessä. Sekoita välillä varovaisesti, jotta hillo ei pala pohjaan.
3. Kuori vaahto. Tölkitä kuumana hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje kannet välittömästi. Jäähdytä ja vie kylmään.

HILLO KOVAKUORISISTA MARJOISTA JA HEDELMISTÄ
(herukat, karviainen, luumu, kirsikka)

Perusohje:
1 kg marjoja ja/tai hedelmiä
3-4 dl vettä
600-700 g (7-8,5 dl) sokeria

1. Keitä vettä ja sokeria noin 10 minuuttia.
2. Lisää joukkoon puhdistetut marjat. Keitä hilloa pienellä lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes marjat painuvat pinnan alle. Varo hillon pohjaan palamista.
3. Kuori vaahto. Tölkitä kuumana hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje kannet välittömästi. Jäähdytä ja vie kylmään

HILLO HILLOSOKERILLA

1 kg marjoja
500 g hillosokeria
1/2 dl vettä

1. Kaada vesi marjojen joukkoon kattilaan ja kuumenna, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä.
2. Lisää hillosokeri vähitellen varovasti sekoittaen. Vähennä lämpöä, kun seos alkaa kiehua.
3. Keitä hilloa 10 minuuttia, kovakuorisia marjoja keitetään 15 minuuttia.
4. Jäähdytä noin 30 minuuttia, sekoita välillä. Kuori tarvittaessa vaahto.
5. Tölkitä hillo pestyihin, kuumiin tölkkeihin ja sulje kannet. Jäähdytä ja vie kylmään.

KARVIAISMARJA-OMENAHILLO

1 kg karviaismarjoja (2 l)
4 keskikokoista omenaa
3 dl vettä
800 g sokeria (9 dl)

1. Puhdista karviaismarjat ja kuori ja kuutioi omenat.
2. Valmista hillo kovakuoristen marjojen hillon perusohjeen mukaan. Hillon sekaan voi lisätä myös kanelia (2 tl) sokerin lisäyksen yhteydessä.

KUNINGATARHILLO MIKROAALTOUUNISSA

250 g (n. 1/2 l) mustikoita
250 g (n. 1/2 l) mansikoita
250 g (n. 1/2 l) hillosokeria

1. Laita marjat laakeaan astiaan ja ripottele sokeri joukkoon.
2. Kuumenna täydellä teholla 5 minuuttia ja sekoita.
3. Jatka kuumentamista 70 % teholla 5 minuuttia. Sekoita ja kuumenna jälleen samalla teholla 5 minuuttia. Hillo on valmista, kun se hieman paksunee ja kuorettuu pinnalta.
4. Sekoita. Jäähdytä noin 15 minuuttia ennen purkitusta

RAPARPERIHILLOKE

300 g raparperipaloja
1 1/2 dl sokeria
kanelitanko
vaniljatanko

1. Pilko raparperit ja laita ne uunin kestävään kulhoon. Lisää sekaan sokeri ja kaneli- sekä vaniljatanko.
2. Hauduta uunissa tai liedellä, kunnes raparperi on pehmeää.
3. Jäähdytä ja poista kaneli- ja vaniljatanko. Tarjoa kylmänä lettujen kanssa. Uunikuumana hilloke on ihanaa jäätelön kanssa.

RAPARPERI-OMENAHILLOKE

500 g raparperia
1 omena
1/2 dl vettä
2 1/2 dl sokeria

1. Pese raparperin varret tarvittaessa, poista vain kovat ja sitkeät osat tyvestä. Paloittele varret parin sentin pituisiksi.
2. Kuori omena, poista siemenkota ja kuutioi malto. Sekoita omena- ja raparperipalat kattilassa, lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi.
3. Keitä seosta miedolla lämmöllä kannen alla muutama minuutti, niin että raparperi alkaa kostua ja pehmetä. Lisää sokeri ja sekoita niin kauan että se sulaa. Keitä seosta vielä, kunnes se sakenee ja muuttuu kiiltäväksi. Tarjoa kuumana jäätelöannoksen kastikkeena