Omenat

 

Aroma/Amorosa
Omenat ovat keskikokoisia, muodoltaan pyöreästä litteänpyöreään. Pohjaväri on vaalean kellertävä, sitä peittää ruskean punertava peiteväri. Malto on kellertävää, hienorakeista ja mehukasta, pirteän aromikas maku. Amorosa on lajikkeen punainen muunnos, jolla on samat ominaisuudet kuin Aromalla.

Collina
Hollannissa jalostettu lajike, jonka hedelmissä on kaunis punainen peiteväri. Collinan hedelmät ovat makeanhappoisia ja lajike on menestynyt hyvin makutesteissä. Malto on pehmeän mehukas.

Discovery
Keskisuuria ja litteänpyöreitä omenoita. Väri vaalean kellanvihreä, helakan punainen peiteväri peittää yli puolet hedelmästä. Malto on kiinteän mehukas, hyvä maku ja aromi.

Geneva Early
Omena on pienehkö, muodoltaan kartiomainen ja harjuinen. Pohjaväri on kellanvalkoinen, punainen peiteväri peittää auringonpuoleiset osat. Maku on raikkaan happoinen. Lajike on peräisin Pohjois-Amerikasta.

Heta

Heta
Kohtalaisen suurikokoinen, pyöreän kartiomainen hedelmä. Punainen peiteväri peittää lähes koko omenan pinnan. Mehukas, malto valkoinen ja kohtalaisen tiivis. Maku on miellyttävä, ei hapan. Kuori paksuhko, kanta keskipitkä ja kohtalaisen paksu.

Jaspi
Omenat ovat suuria tai keskikokoisia. Kanta lyhyt ja tukeva. Pohjaväri keltainen, mutta tummanpunainen peiteväri peittää hedelmän lähes kauttaaltaan. Kuori on vahapeitteinen ja kiiltävä. Malto on valkoista ja rapeaa, maku miedosti happoinen ja mausteinen.

Julyred
Hedelmät ovat keskisuuria ja pyöreitä. Vihreänkeltaista pohjaväriä peittää punainen peiteväri. Malto on pehmeää, valkoista ja mehukasta. Lajike on alkuperältään amerikkalainen.

Lobo nettiin

Lobo
Hedelmät ovat keskikokoisia tai suuria, muodoltaan kekomaisia, litteänpyöreitä. Pohjaväri on kellertävänvihreä, maksanpunainen peiteväri peittää lähes koko hedelmän. Kuori on paksu, himmeähkö, vahapeitteinen. Maku on miellyttävän happoinen ja aromikas.

Pekka
Omena on huomiota herättävän tumma. Purppuranpunainen peiteväri peittää koko hedelmän. Muoto on leveän kartiomainen, hyvin säännöllinen, kuori on vahva ja käsittelynkestävä. Malto on vaaleaa ja siinä on runsaasti punaista väriä varsinkin kuoren lähellä. Mehu on punaista ja maultaan hyvää.

Petteri
Hedelmä on keskikokoinen. Pohjaväri on keltainen, peiteväri voimakkaan tummanpunainen. Myös mallossa on punaisuutta. Hedelmä on makeahko ja miedosti hienoarominen herkkulajike.

Pirja
Hedelmät ovat keskikokoisia tai pieniä, litteänpyöreitä, peiteväri punaviiruinen. Malto on kellanvalkoista ja rapeaa. Maku on miellyttävä, lievästi arominen, mehukas. Kuori sileä, ohuehko.

Raike
Omenat ovat litteänpyöreitä tai lievästi kartiomaisia ja jonkin verran harjuisia. Silmäkuoppa on keskisyvä, pohjaväri on vaaleanvihreä, punaista peiteväriä yleensä runsaasti. Kuori on ohut, vahapeitteinen ja malto valkeaa tai vaaleanvihertävää. Maku on hapan, ja paranee kypsyessään.

Rajka
Alkuperältään tsekkiläinen lajike. Hedelmässä on tummanpunainen peiteväri, pohjaväri on kullankeltainen. Malto on kermankeltaista ja melko rapeaa, suussa napsahtavaa. Maku on makea, mukana on sopivasti happoisuutta.

Rubinola

Rubinola
Hedelmissä on punainen peiteväri auringon puoleisissa osissa, pohjaväri on vaaleankeltainen. Malto on rapea ja mehukas. Maku on aromikas, happoisuutta sopivasti. Kuoreen muodostuu luonnollinen vahapinta. Rubinola sisältää erityisen paljon C-vitamiinia. Myös tämä lajike on alkuperältään tsekkiläinen.

Samo
Omenat ovat suuria tai keskikokoisia, tasaisen pyöreitä tai kartiomaisia. Pohjaväri on keltainen, ruosteenpunaista peiteväriä joskus runsaasti. Kuori on ohut, korkkipilkut erottuvat selvästi ja kantakuoppa saattaa olla korkkiutunut. Malto on kellertävänvalkoista, rapeaa ja mehukasta.

Sandra
Kartiomaiset omenat ovat keskikokoisia tai suuria. Hedelmän pohjaväri on kellanvihreä, mutta punainen peiteväri voi viiruina peittää suurta osaa pinnasta.

Santana
Myöhään kypsyvä, hollantilaista alkuperää oleva lajike. Syvä tulipunainen peiteväri, pohjaväri on keltainen. Maku on mausteisen täyteläinen, hieman viinirypäleeseen vivahtava. Santana sisältää vain vähän proteiineja, jotka aiheuttavat allergisia reaktioita omenalle yliherkille ihmisille.

SUMMERREDSummerred
Keskikokoinen, lieriömäinen hedelmä, joka kypsyy syyskuun puolivälissä. Pohjaväri kellanvihreä, pintaa peittää lähes kokonaan loistavan tummanpunainen peiteväri. Kuori paksu. Malto vihertävänvalkoinen, melko kiinteä, mehukas ja vähähappoinen, maukas.

Valkea kuulas
Omenat ovat keskikokoisia, muodoltaan pyöreähköjä tai lievän kekomaisia, usein toispuoleisesti kehittyneitä. Kuoressa on usein teräväreunainen särmä. Väriltään omenat ovat vihreänkeltaisia tai keltaisia. Malto mehevää, hapahkoa, hyvin kehittyneessä hedelmässä hienoaromista.

Vuokko
Hedelmä on keskikokoinen tai suuri, muodoltaan kekomainen, joskus lähes lieriömäinen. Väri on vihertävänkeltainen, hyvin kehittyneenä keltainen, joskus sitä peittää ohut oranssi peiteväri. Maku on sokerisen hapokas, malto rapeaa ja mehukasta.

 

<< Takaisin