Mansikat

Kuvia toimitusten käyttöön liittyen Hedelmä- ja Marjanviljelijäin liiton lehdistötiedotteisiin. HUOM! Ei muuhun käyttöön ilman lupaa.
mansikka1_TTw  mansikka2_TTw   mansikka3_TTw  
Kuvat: Puutarhaliiton kuva-arkisto, Teija Tuisku

 mansikkaHML 
Kuva: Hedelmä- ja Marjanviljelijäin liitto

Polka
Polka on ollut jo vuosia suosituin mansikkalajikkeemme. Polkan talvenkestävyys Pohjolassa on hyvä. Lajikkeen alkuperämaa on Hollanti. Polkan marjat ovat joko suuria tai keskikokoisia, pyöreähköjä ja kartiomaisia. Väriltään ne ovat voimakkaanpunaisia, myös malto on punertava. Marja on kiinteä, ja sen maku raikkaan makea.

Honeoye
Polkaa aikaisemmin kypsyvä Honeoye avaa herkullisen mansikkakesän. Alkuperältään lajike on amerikkalainen ja sen talvenkestävyys on kohtalainen. Marjat ovat suuria ja kartiomaisia, kirkkaan- tai tummanpunaisia ja ne kestävät hyvin kuljetusta. Maku on miedosti hapan, miellyttävä ja mehukas.

Sonata
Kypsyy muutamaa päivää Polkaa aikaisemmin. Kirkkaanpunaiset marjat ovat hieman kookkaampia ja säilyttävät hyvin kokonsa koko satokauden ajan. Maultaan marjat ovat makeahkoja ja rakenteeltaan kiinteitä.

Darselect
Ensimmäiset marjat ovat erityisen kookkaita ja kypsyvät hieman Polkaa aikaisemmin. Ne ovat kiinteämaltoisia ja pinnaltaan kiiltäviä. Lajiketta kasvatetaan myös kasvihuoneissa.

Jonsok
On väistymässä viljelystä vähäsatoisuutensa vuoksi. Se kestää kuitenkin hyvin talvea. Marja sopii erinomaisesti pakastukseen, sillä marjat ovat kiinteitä ja kauttaaltaan tummanpunaisia.

Korona
On suositumpi muissa Pohjoismaissa. Hyvänmakuinen lajike on melko suurimarjainen ja kiinteämaltoinen, mutta pinnaltaan pehmeä.

Bounty
Kypsyy myöhään ja on makoisa pakaste- ja säilöntämarja. Marjat ovat kekomaisia, kiinteitä ja sisusta myöten tummia. Maukkaiden marjojen pinta tuntuu karhealta koholla olevien pähkylöiden vuoksi.

Rumba
Uusi hollantilainen varhaislajike, joka kypsyy samaan aikaan Honeoyen kanssa. Marjat ovat suuria, syvänpunaisia ja helposti poimittavia. Marjan pinta on kiiltävä, muodoltaan marjat ovat pyöreitä, kartiomaisia.

Senga Sengana
Vanha saksalainen lajike, joka oli Suomessa pitkään valtalajikeena, mutta on nyt väistymässä harmaahomealttiutensa vuoksi. Marjat ovat keskikokoisia, pyöreähköjä, hiukan kulmikkaita. Väri on voimakkaanpunainen, myös sisältä. Maku on aromikas ja happoinen.

Salsa
Uusi myöhäislajike, joka kypsyy muutaman päivän Bounty-lajiketta myöhemmin. Kooltaan marjat ovat suuria, kirkkaanpunaisia ja maultaan hyviä. Lajikkeella on hyvä sadontuottokyky.

<< Takaisin