Kotimainen omena on ekologinen valinta – Alkava syksy tuo kotimaiset omenat kauppoihin

Alkava syksy tuo kotimaiset omenat kauppoihin


Kotimaisen omenan tarjonta on lämpimän kesän jälkeen monipuolisimmillaan. Lämmin kesä vauhditti omenan kypsymistä noin 2 viikkoa normaalivuotta aikaisemmaksi.

Kotimaiset omenalajikkeet voidaan jakaa kesä-, syys- ja talviomenoiksi kypsymisajankohdan mukaan.  Kesäomenoita, kuten Valkeaa Kuulasta ja Pirjaa on ehditty maistella jo elokuusta lähtien. Nyt vuorossa ovat syysomenat Jaspi, Discovery, Collina, Summerred ja Raike.

Talviomenoista Loboa ja Aromaa saadaan odottaa vielä lokakuulle asti.

Omenatarhoissa on huolehdittu kastelusta

Omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä ja maku omenoissa on erinomainen. Aurinkoinen kesä on tuonut kotimaisiin omeniin kauniisti väriä ja makeutta. Laatu on hyvää, sillä lähes kaikissa omenatarhoissa on kastelujärjestelmät, jolloin sateeton kesä ei aiheuta suurta ongelmaa kotimaiselle omenatuotannolle.

Kotimainen omena on ekologinen valinta

Suurin osa kotimaisista omenoista tuotetaan Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Omenatarhat värittävät useiden maakuntien maisemaa ja omenat kotimaisina hedelminä ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Kotimainen omena on ekologinen valinta, sillä matka omenatarhoilta kuluttajille pysyy lyhyenä.

Omenatuotannosta ei synny hävikkiä

Suurin osa omenasadosta on 1. luokan omenoita, mutta myös 2. luokan omenat hyödynnetään. Niistä saadaan tuorepuristettua mehua tai käytetään raaka-aineena esimerkiksi artesaanisiidereiden valmistuksessa.

Nyt on oikea aika suosia kotimaan omenatuotantoa. Valitsemalla omenan, jonka laatikossa on Sirkkalehtimerkki, voi kuluttaja olla varma, että tuote on 100 prosenttisesti kotimainen.