Lobo on nyt parhaimmillaan

Kotimaisen omenan tuoksua syksyyn

Syksyn edetessä ja päivien lyhentyessä on omenatiloilla käynnissä vuoden vilkkain aika. Meillä eniten viljelty omenalajike Lobo on nyt parhaimmillaan, joten kotimaisia omenia pakataan ja lähetetään

kauppoihin kaiken aikaa. Aikataulusta ollaan toki pari viikkoa jäljessä normaalista. 

Talviomenia kerätään ammattiviljelmiltä tänä vuonna noin 4,0 miljoonaa kiloa eli lähes normaalin satovuoden määrä. Kesän viileys ei haitannut talvilajikkeiden kasvua samalla tavalla kuin kesä- ja syyslajikkeiden kasvua. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että Loboa, Aromaa ja muita talvilajikkeita riittää kaupoissa aina maaliskuulle asti. Myöhemmin alkutalvella tulevat myyntiin mm. Rubinola ja Santana.

Omenaa viljellään ammattimaisesti noin 670 hehtaarilla ja 300 tilalla. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Viljelyalueita on myös Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa.  Ammattitarhojen omenasato menee pääosin tuorekulutukseen.

 

Kotimainen kuorimatta paras

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Lobo ja muutamat muut lajikkeet kehittävät kypsyessään ympärilleen ohuen, kiiltävän vahakerroksen, jota ei kannata säikähtää. Kyseessä on omenan luontainen vaha, joka suojaa hedelmää ja osaltaan varmistaa sen säilymisen hyvänä varastoinnin aikana. Luontaisen vahan takia omenaa ei myöskään tarvitse kuoria, vaan sen voi huoleti syödä kuorineen. Pelkkä huuhtelu puhtaalla vedellä riittää.

Tuoksuvat, tummanpunaiset Lobot ja muut talviomenat ovat terveellisimmillään tuoreina. Omena on tärkeä vitamiinien, kivennäisaineiden, liukenevien ravintokuitujen ja flavonoidien lähde ruokavaliossamme. Omenan energiasisältö on melko pieni, vaikka se muiden hedelmien tapaan on sokeripitoinen ja monet lajikkeet maistuvat makealta.

 

 ——————————————————————————————————-
 

Kuvia toimitusten käyttöön

omenien suoramyyntitilat

 

Lisätietoja: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto
- toiminnanjohtaja Hannu Salo (09) 5841 6536, 0400 405 599

- erityisasiantuntija Tuija Tanska (09) 5841 6534, 040 838 4228

- varapuheenjohtaja, omenanviljelijä Toni Rahkonen 0500 209 0