Herukat kypsyvät loppukesällä

Loppukesä on pensasmarjojen aikaa ja kypsymisvuorossa ovat nyt eri herukkalajit, jotka tuovat väriä marjamarkkinoille.

Käsin poimittuja herukoita ja karviaisia on näkynyt toreilla ja myyntipöydillä jo reilun viikon verran. Herukoiden koneellinen korjuu on alkanut ensimmäisenä valkoherukasta, jonka sato käytetään juomateollisuudessa. Myös aikaisimpia mustaherukoita on jo päästy maan eteläosissa korjaamaan koneella.

Musta- ja punaherukan pääsatokausi kestää tänä vuonna elokuun puolesta välistä pitkälle syyskuuhun asti. Talvi oli herukoille suotuisa, mutta kukinta-aikaiset hallat verottivat satoa maan eteläosissa. Maan keskiosissa taas viileä sää ei suosinut kukkien pölyttymistä. Etenkin punaherukka on varistanut raakileitaan kesän aikana.

Mustaherukka on herukoista eniten viljelty ja sen sato vaihtelee tänä vuonna normaalista määrästä heikkoon satoon, joten kokonaisuutena sadosta muodostuu määrältään normaalia vähäisempi. Kuluttajien kannattaakin hankkia herukat heti tilaisuuden tullen tai hakeutua suoramyyntiä harjoittaville marjatiloille ostoksille.

C-vitamiinipitoinen mustaherukka on myös tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossa, joten sitä kannattaa suosia. Herukoita käytetään erilaisiin mehuihin ja hilloihin sekä maustamaan jogurtteja, myslejä ja puuroja. Perinteinen mustaherukkamehu on pitänyt pintansa flunssakauden juomana.
 

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelo sekä kuvia toimitusten käyttöön: www.marjat.fi

Lisätietoja:
- erityisasiantuntija Tuija Tanska, p. (09) 5841 6535, 040 838 4228
- toiminnanjohtaja Hannu Salo, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto, p. (09) 5841 6536,
  0400 405 599, (22. elokuuta alkaen)