Avomaan vadelmat ja pensasmustikat kypsyvät

Tänä vuonna avomaan marjojen satoa on saatu odotella pitkään. Nyt alkavat kypsyä pensasmarjat, jotka mansikan tavoin ovat kehittyneet hitaasti viileässä ja sateisessa säässä. Aikaisimpia

kausihuoneissa viljeltyjä vadelmia on ollut tarjolla jo juhannuksen tienoista lähtien. Elokuun alusta lähtien on kerätty aikaisimmilta tiloilta ensimmäisiä avomaan vadelmia sekä pensasmustikoita.

Versovaurioita avomaan vadelmalla

Vadelmakasvustot talvehtivat kohtalaisen hyvin. Osalla vadelmatiloista on kuitenkin talven aiheuttamia vaurioita, jotka näkyvät kasvustoissa kuivuvina satoversoina. Näin ollen avomaan vadelmalla päästäneen valtakunnallisesti vain keskinkertaiseen satoon. Pitkästä kukintajaksosta johtuen myös vadelman satokaudesta odotetaan pitkää, syyskuulle ulottuvaa, mikäli säät vain suosivat marjojen kypsymistä. Vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi mahdollisimman lämpimiä poutasäitä, jolloin kypsyminen vauhdittuisi ja marjojen pilaantumisriski olisi pienempi.

Pensasmustikoita aikaisimmilta tiloilta

Pensasmustikoita on alettu kerätä aikaisimmilta tiloilta lounaisrannikolla ja paikoin maan eteläosissa. Muualla satoa on vielä odoteltava tovi, sillä kypsyminen on ollut hidasta viileillä ja sateisilla alueilla.
Pensasmustikka ei ole mansikan ja vadelman tavoin altis sääolosuhteiden aiheuttamalle pilaantumiselle, mutta lämpöä ja aurinkoa marjojen kypsyminen kuitenkin vaatii. Pensasmustikanviljelijöiden säätoiveet ovatkin yhteneväiset vadelmanviljelijöiden kanssa. Sadonkorjuuaika jatkuu pensasmustikalla näillä näkymin pitkälle syyskuuhun.

 

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelo sekä kuvia toimitusten käyttöön: www.marjat.fi

Lisätietoja:

- erityisasiantuntija Tuija Tanska, Puutarhaliitto – Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
  p. (09) 5841 6535, 040 838 4228
- puheenjohtaja Ismo Ruutiainen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto, p. 0400 377 876